Uitstekende technieken voor platte daken

Voor het plaatsen van platte daken in Sint-Niklaas en omstreken, werkt dakspecialist Omni-Roof nv samen met het merk Phoenix. Omdat het uitvoeren van dak- en timmerwerken specifieke kennis vereist, kiest Omni-Roof nv in Sint-Niklaas voor dakproducten van topkwaliteit. Het gamma van Phoenix beantwoordt aan alle vereisten en voorwaarden om platte daken te kunnen plaatsen!

Phoenix: de Duitse kunststoffabrikant

Phoenix werd gesticht in 1856 en heeft zijn hoofdzetel in Duitsland. Momenteel bezit het bedrijf fabrieken in heel Europa. In 2001 was de omzet ongeveer € 1.100.000.000 met een personeelsbezetting van ongeveer 9500 medewerkers.

Phoenix fabriceert een uitgebreid gamma van hoogtechnologische rubber- en kunststofproducten zoals: transportbanden, profielen, fenders, luchtbalgen en -veringen, auto­onderdelen (in integraalschuim), slangen, geluiddempende matten (bouw en spoorwegen), uitzetvoegen, plaatrubber, veiligheidskledij, drukdoeken, en… dakafdichtingen.

Verschillende soorten membranen

In 1968 introduceerde Phoenix het eerste dakmembraan in neopreen op de markt (RESISTIT CR). Het EPDM-membraan werd in 1975 voor het eerst uitgetest (RESISTIT PERFEKT) en sedert 1979 in België toegepast. Het RESITRIX-membraan, in 1979 in Duitsland uitgetest, is in België sedert 1981 op de markt en wordt sinds 1984 in zijn definitieve vorm toegepast.

RESITRIX GA is sedert 1995 in België toegepast met gietasfalt. RESITRIX SK werd in 1997 op de markt gebracht en RESISTIT PERFEKT E 5K in 1999.

EPDM als afdichtingmateriaal

Phoenix heeft alle problemen van EPDM overwonnen en weet een uitstekend aanbod dakbedekking aan te bieden. Om rubber probleemloos op een dak te kunnen toepassen, moet er rekening gehouden worden met enkele belangrijke aspecten, waaronder de thermische uitzetting.

Thermische uitzetting

EPDM heeft, zoals de meeste andere kunststoffen, een grote thermische uitzettingcoëfficiënt. In gekleefde uitvoering vergt een ongewapend membraan een volledige kleving met een sterke lijm (meestal contactlijm). Dit is tijdrovend en duur in kleefstof.

Indien men los plaatst of gedeeltelijk kleeft, zal het niet-gewapend rubbermembraan voortdurend krimpen en uitzetten. Dit heeft twee nadelen:

  • ribbels vormen zich in twee richtingen in de middenzone van het dak met waterstagnatie
  • lostrekken aan de dakranden en rond dakdoorbrekingen

In een kruis tussen twee ribbels ontstaat een driedimensionale structuur met blijvende spanning. Hiertegen is geen enkele lijm noch zelfklevende tape bestand. De overlapverbinding komt open.

Enkel bij geprefabriceerde afdichtingzeilen uit één stuk met overlapverbindingen die in de fabriek gevulkaniseerd zijn, kan men dan de overlap dichthouden. Deze afdichtingzeilen zijn alleen toepasbaar op eenvoudige dakvormen.

Intern wapeningnet met glasvezeldraden

EPDM-afdichtingzeilen en -membranen, op het dak zelf aan elkaar gezet, moeten dus gewapend zijn. Deze wapening laat bovendien toe de membranen gedeeltelijk te kleven met goedkope lijm of pasta zonder gevaar voor ‘wandelen’ van de afdichting op het dak of spanningen in de overlappen.

Phoenix werkte sedert de beginfase in 1968 met een glasvlies aan de keerzijde. Glasvlies heeft wel het nadeel ruw en in de rubber gevulkaniseerd te zijn. Hierdoor valt de rek bij breuk van 400 % terug op ± 150 %. Verder laat een vlies geen afschuifbeweging toe: scheurvorming onder een hoek van 45° treedt op in de beweeglijke aansluiting tussen lichte wanden en dakstructuren. Hier is dan een aansluitstrip in folie zonder vlies nodig, hetgeen meer werk betekent. Een polyesterdoek of dik vlies onder de rubber vormt een zachte ondergrond bij puntlasten (bv. bij vallende voorwerpen, indrukken van een grindkorrel met de voet). Door de geringe inscheurweerstand van rubber loopt men het gevaar op een gat in de afdichting, die door capillaire werking water opzuigt in het vlies onderin.

Kleven op de ondergrond

De kleefkracht tussen bitumen en rubber is, vooral bij lagere temperatuur, absoluut onvoldoende. Om kleving mogelijk te maken is een tussenlaag nodig. Hetzelfde geldt voor polyurethaanlijm.

Naakte EPDM kleeft niet in warme bitumen. Dit leidt tot het uitsluitend gebruik van koude lijmen die vocht- en temperatuurgevoelig zijn. In de winterperiode is het kleven meestal een probleem en bij regenachtig weer zeer tijdrovend. Ideaal is het koud kleven in de zomer en het warm kleven in de winter.

Phoenix voorziet aan beide kanten van het EPDM-membraan over het volledig oppervlak een speciale TPE-hechtlaag die SBS bevat. Deze laag geeft een perfecte verbinding met SBS-bitumen door de versmelting van de chemische ketens in SBS tussen beide lagen.

Lasbare overlappen

De overlapdichting, zowel bij contactlijm als bij zelfklevende tape, vraagt een zeer groot vakmanschap en een lange opleiding. De overlapverbindingen zijn immers gevoelig voor:

  • Temperatuur: onder de +5 °C niet verwerkbaar
  • Vocht: boven de 80 % relatieve vochtigheid in de lucht niet verwerkbaar
  • Stof: als er veel wind is, wordt stof in de overlapzone geblazen wat de kwaliteit vermindert en in de hoeken van het dak het werk soms onmogelijk maakt.
  • Smelten: boven 70 °C worden tapes te week

Het dichten van overlappen is daarom in de winterperiode meestal onmogelijk en in tussenseizoenen vaak tijdrovend. EPDM is de enige rubber die geen eigen lijm heeft (EPDM-lijm bestaat niet, wel ‘vreemde’ lijm zoals butyl-, neopreen- en nitrillijm). De overlapverbinding van EPDM-membranen met lijm en tape uit vreemd materiaal is dus de zwakste van alle rubbers. Nochtans heeft EPDM veruit de langste levensduur (het dubbele van andere rubbers). Overlapverbindingen met een ‘vreemde’ lijm vragen speciale vulstoffen om de kleefkracht te verbeteren, zowel in het EPDM-membraan als in de lijm. Daarom is de neopreen- of butyl- of nitrillijm van de ene fabrikant niet bruikbaar met het EPDM-membraan van een andere fabrikant. Bij Phoenix is de neopreen contactlijm G 2000 reeds meer dan 20 jaar in gebruik (en nog steeds dezelfde lijm). De ervaring leerde dat deze lijm tussen 12 en 15 jaar meegaat op het dak; dit is enig en uitzonderlijk in het EPDM gebeuren. De meeste fabrikanten zoeken nog naar aangepaste lijmen. Om de levensduur van de overlappen beter in overeenstemming te brengen met de echte levensduur van het EPDM-membraan (40 à 50 jaar) en om minder weergebonden te werken, zijn andere naadverbindingen absolute noodzaak.

Phoenix voorziet daarom lasbare overlapverbindingen bij RESITRIX. Klik hier voor de productfiches. Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact op via de contactpagina. 

Quatroflex PBE dakdichting

KAB nv, het Kempisch Asfaltbedrijf, kan zich terecht de specialist van het platte dak noemen. Hun Research & Development Centre ontwikkelde een dichtingsrol die de bakermat vormt van een nieuwe spitstechnologie. Honderdduizenden verlegde m² Quatroflex PBE zijn daar het levende bewijs van. APP en SBS dakbanen zijn beslist hoogwaardige dakbanen, waardoor het platte dak een stevige erkenning verdient. Toch biedt de PBE dakdichting méér zekerheid en bewijst het na 10 jaar uniek te zijn en een langere levensduur te bezitten.

Quatrolfex PBE wordt toegepast op alle soorten daken: industrie, privé, daktuinterrassen, bruggen en wegen. Quatroflex PBE blijft soepel te verwerken, ook als andere dichtingsbanen het laten afweten. Architecten en professionele uitvoerders die voorrang geven aan kwaliteit kiezen voor Quatroflex PBE!